torstaina, helmikuuta 03, 2011

Perusvoiman kehittäminen on tärkeä


Juoksijankin pitää käydä kuntosalilla kehittämässä perusvoimaa. Polvennostokävely, päkiöille nousu ja pakarajuoksu paikallaan ovat juoksijalle hyvin lajinomaisia liikkeitä. Juoksussa toistetaan samaa liikettä lenkin aikana, ainoastaan tärkeät lajilihakset vahvistuvat ja niiden vastavaikuttajalihakset heikentyvät. Tämä huono lihasten välinen "tasapaino" lisää vammojen riskiä. Esim. alaselkä saattaa kipeyttyä kun juostessa jalka heilahtaa taakse, jolloin kiristävät lihakset kääntävät lantiota. Pakaralihakset ja lonkan koukistajia on hyvä vahvistaa. Toiminnalliset liikkeet esim. askelkyykky ja sivukyykky vahvistavat ja venyttävät lihaksia. Hyvää huomenta-liike (lievässä haara-asennossa jalat melkein suorina ylävartaloa kallistetaan eteen joko keppi/kevyt levytanko hartioilla) sekä vahvistaa että venyttää selän ja reiden takaosan lihaksia.




Lihaskuntoa on hyvä kehittää kuntosalin laitteilla ja/tai kotona lyhyillä kuntopiireillä. Lihaskuntoharjoitukset kolmesti viikossa kehittävät tehokkaasti kuntoilijan yleistä lihaskuntoa. Yhdistämällä kotikuntopiirin ja kuntosalin saat paremmat tulokset. Keskivartaloa ja jalkaterää kannattaa vahvistaa ympäri vuoden. Muista tekemällä säännöllisesti 2 kertaa viikossa kotiharjoituksia ylläpidät lihaskuntoa ympäri vuoden. Punnerukset, kyykkyliikkeet, selkä-ja vatsaliikkeet ja helpot hypyt kehittävät yleistä lihaskuntoa ja asentoa  ylläpitävien keskivartalon lihasten kestävyyttä ja voimaa.

Ja minä kun olin siinä uskossa, että juoksijan ei pahemmin tarvitse salille eksyä kun "juoksu" hoitaa kroppan kaikki osa-alueet. Huomasin etten ole pahemmin ajatelut juoksijoiden kuntoilumuotoja ennen kuin avasin juoksijalehden! Olen aina vain ihailut niiten kestävyyttä ja hyvää kroppaa. Now I know better thanks to the reading the juoksija lehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti