maanantaina, tammikuuta 17, 2011

Rasvaprosentti ALAS liikunnalla ja ruokavaliolla

Liikunta estää rasvan kertymistä väriin paikkoihin, vaikka rasvaprosentti olisikin korkea. Laiha/hoikka ihminen saatta myös kärsiä korkeasta rasva määrästä kehossaan. Myös jatkuva dieetillä olo, vähäinen proteiininsaanti, liian vähäinen liikunta sekä yksipuolinen ruokavalio johtaa yleensä korkeaan rasvaprosenttiin, vaikkakin ihminen näyttää ulospäin hoikalta. Eli se, että on laiha ei aina tarkoita sitä että olisi terveellisempi. Sitä paitsi hoikassakin kehossa liiallinen rasva aiheuttaa samoja terveysriskejä kuin lihavassa kehossa. Tämän pitäisi saada meidät ymmärtämään, ettei vartalo koolla ole väliä, vaan se että ihminen on hyvässä kunnossa. Hyvä kunto suojaa meidät korkeaan rasvaprosenttiin liittyviä terveysriskejä vastaan. Normaalisti naisilla rasvaprosentin on hyvä pysytellä 18-28% välillä (miehillä 10-20%). Yli 30% naisilla tuo terveysriskejä mukanaan ja kannattaa vakavasti ruveta alentamaan sitä. Terveellinen ruokavalio ja liikuntatottumukset yleensä laskevat rasvaprosentin alemmas. Suurin osa rasvasta on yleensä ihon alle ja siellä onnistut pitäämään rasvat jo pelkästään aktiivisella liikunnalla.

Mikä parasta rasvanpolton takia ei tarvitse ylläpitää tiettyä sykettä liikuntaa harrastaessa, mitä tahansa teetkin poltat rasvaa. Asiantuntijoiden mukaan esim. matalatehoisella kävelylenkillä noin 90% energiasta otetaan rasvasta, joten lähde kävelylle. Ei se ole sen ihmeellisempää, siis rasvasta pääseminen, eihän? Joten mitä odotat? Tiedoksi vielä, että kestävyysharjoittelu polttaa enemmän rasvaa treenin aikana, kun taas salitreenit (lihaskuntotreeni) polttaa enemmän rasvaa lepotilassa. Salitreenille plussaa siitä, että se nostaa lepoaineenvaihduntaa jopa 72tunniksi. Arvaa vain jos yhdistät molemmat kuntoilumuodot vielä terveellinen ruokavalio - that is right onnistut tavoiteessasi saada unelma vartalon. Or as I would say DDG-body (drop dead gorgeous body) :) 

Kuva
 Kuva 
Mitä mieltä olette, toimiiko tämä? Ja jos toimii niin miksi ihmeessä niin moni ylipainoinen ihminen ovat epäonnistuneet saamaan rasvaprosentinsa alas? Ja vielä tärkeämpi kysymys, miksi yleensä luullaan että hoikilla/laihoilla ihmisillä ei ole korkeaa rasvaprosenttia vaan ainoastaan ylipainoisilla?

4 kommenttia:

  1. Luulen, että kyse on uskon- ja motivaationpuutteesta: ihmiset eivät nää esimerkiksi reippaan kävelyn aikaansaamia tuloksia heti ja lannistuvat. Itse yllätyin noin puoli vuotta sitten huomattuani, että ihan pienillä muutoksilla (ryhdyin kävelemään töihin ja kävin KERRAN VIIKOSSA salilla treenaamassa lyhyesti) olinkin laihtunut jo useamman vaatekoon.

    Syyttäisin tässä osin mainostajia: uusia liikuntamuotoja ja laihdutustuotteita markkinoidaan sillä, että väitetään ainoastaan tämän uutuuden laihduttavan - reippaasta kävelystähän on vaikea nyhtää ihmisiltä maksua, kun taas spesiaalitunneista voidaan velottaa ihan valtaviakin summia...

    VastaaPoista
  2. Calimero, olet oikeassa! juuri mainostajat ja nykyihmiset (viiden minuutin yhteiskunta) vievät monilta uskon ja motivaation normaaliin liikumisen suhteen. Viiden minuutin yhteiskunta = jos tuloksia ei näy heti niin se mitä sillä hetkellä tehdään ei ole "oikea liikuntamuoto" tarkoitukseen. Sad but true. Mäkin syyllistyn siihen from time to time, kun multa puuttuu kärsivällisyyttä kestää loppuun asti. Tsemppiä sulle nyt! Sä näytät tekevän jotain oikein kun painoakin putoaa hyvässä vauhdis :)

    VastaaPoista
  3. Aij katos, en tienyt että hoikilla voisi olla sama rasvamäärä kuin ylipainoisella. Nyt huolestuin, pitäisköhän alkaa harrastaan jotain. Koska olen hoikahko ihminen, mutta väsynyt! Kiitos tästä postauksesta.

    VastaaPoista